The Temples Of Syrinx

The Temples Of Syrinx

Ewil Twin Yellow Cab Lager VS Mikkeller The American Dream

ölrelateratPosted by Christian Sandberg Thu, May 08, 2014 13:59:29

Härom kvällen, en ganska varm vårkväll, ämnade jag dricka två lageröl mot varandra. Skapade av två danska tvillingar icke desto mindre, fast på olika håll. De driver varsit mikrobryggeri och båda är riktigt heta i ölvärlden. Jeppe Jarnit-Bjergsø (Ewil Twin) och Mikkel Borg Bjersø (Mikkeller). Jeppe är först ut.

Ewil Twin Yellow Cab Lager är en ljus lager på 4,8% ABV, enligt ratebeer.com en premium lager vars stil ligger lite i mellan mainstream lagern och en pilsner. Titeln är, av etikettexten att döma, en liten vink till Taxi Driver, bl.a. med frasen "Talkin' to me?". Bryggd hos Brewdog, i Skottland.

Färgen är ljust orange, vätskan klar. Ett finger vitt luftigt skum som sjunker ganska snabbt och lämnar lite rester.

Doften är elegant, med endera en frisk blommig humlekänsla med lite citrus och gräs samt en annan del lite mer rustik, lätt bitter med mjkt bröd, lite malt.

Smaken är initialt ganska besk, med humle och en klar citruston. Övergår i mer elegant beska i form av grape och apelsinskal. Noterar en ganska bra kropp med lite sötma från malten. Eftersmaken minner lite mer om en klassisk pilsner, med ganska sträv bittersötma och gräs som hänger kvar länge.

Kroppen är lätt till medel, en del kolsyra som är både mjuk och kittlar. Ganska torr vätska.

Ja, en riktigt lättdrucken öl som känner som en klassisk europeisk pilsner kryddad med lite blommig amerikansk humle. Lättdrucken utan krussiduller, fast med elegans. Me like.

330 ml. 18,20:-. Systembolagets fasta sortiment sedan hösten 2013. Bilden är tagen ifrån systembolaget.seNu dags för Mikkeller The American Dream. Denna anses vara en modern klassiker bland lageröl, toppar bl.a. premium lager-listan på ratebeer.com. Premium lager, alltså samma stil som Jeppes. Den är bryggd på De Proef i Belgien.

Färgen är disigt orange, med två fingrar vitt fluffigt skum som sjunker långsamt och lämnar en hel del rester.

Doften är sötaktigt tropisk, med humle i massor, ananas och lite sötma.

Smaken är direkt, nästa forcerad med beska, citron och en maltkänsla som ligger som bra grund, noterar lite mer tropiska och söta inslag. Eftersmaken övergår mer i en klassisk pilsner med, vad jag gissar är Saaz-humlen som kickar in, en rejält bitter, sträv beska och gräs.

Kroppen är medel med ganska vass kolsyra, vätskan ganska torr.

Utseendet stör mig lite, den är för disig för att vara en lager som enligt mig ska vara helt klar oavsett färg. Nåväl. Doften är lite väl... ja, fantastisk, helt klart, men lite väl torrhumlad med nya världens humle och känns inte alls som en lager. Smaken är väl avvägd och balanserad, om än kanske lite forcerad.

330 ml. 19,90:-. Systembolagets nyheter mars 2014. Bilden är tagen ifrån systembolaget.seSlutsats då. Ja, två riktigt fina lagers, men där jag föredrar Yellow Cab lite mer p.g.a dess elegans och lite mer klassiska framtoning. Den är dessutom billigare och etiketten är snyggare.

  • Comments(0)//blogg.christian-sandberg.se/#post82