The Temples Of Syrinx

The Temples Of Syrinx

Omnipollo / Prairie Artisan Ales Portlatch

ölrelateratPosted by Christian Sandberg Sun, April 06, 2014 19:17:14
Ett intressant samarbete med svenska Omnipollo och det lovande, relativt nystartade, amerikanska bryggeriet Prairie Artisan Ales. Det som vi bjuds på är en saison bryggd på brettanomyces, en så kallad vild jäststam som mer och mer börjar användas i hantverksöl. Kallas kort för 'brett' i ölktretsar. Humlen man har använt är Mosaic.

Färgen är oklart halmgul/gyllene, med ett par fingrar vitt spritsigt skum som sjunger snabbt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är ganska komplex, en lätt unkenhet med en karaktär av funk/brett (häst, halm, ladugård). Utöver det citrus, belgisk jäst och lätt tropiska frukter även om de ligger i bakgrunden.

Smaken är initialt lite stickande citrus på tungan, innan det gradvis övergår i en funkig ton ackompanjerad av en lätt besk känsla och gröna äpplen. Lite jordighet och en tydlig jästkänsla. Avslutas lätt syrligt, men framförallt torrt och lätt jordigt.

Kroppen är medel, kolsyran medel, lite kittlande bubblor.

En snygg twist på saison, jag upplevde bretten lite mer framträdande än jag räknat med, men det stör mig inte. Överlag väl balanserad. Jag ska prova att lägga undan min andra flaska ett tag och se hur den klarar lite lagring. Det sägs att just vildjäst har en tendens att fortsätta lagras i flaskan. Snyggt inslagen, designen klockren som vanligt när Karl Grandin i Omnipollo är med och rattar.

375 ml. 59,90:-. Systembolagets små partier april 2014. Bilden är tagen ifrån systembolaget.se  • Comments(0)//blogg.christian-sandberg.se/#post78